Jong of oud talent?
Young talent programma's zijn in veel organisaties een topic. Terecht. De jeugd heeft de toekomst en verjonging is van belang. Daarbij wordt naar mijn mening vergeten dat in 2019 meer dan de helft van de bevolking ouder dan 50 was. En dat de verwachting is dat dit cijfer de komende jaren nog gaat stijgen. Deze groep moet nog heel wat jaartjes mee tot de pensioenleeftijd. Vaak wordt deze groep afgedaan als uitgeblust, niet tot verandering bereid en met een hoog verzuimpercentage. Mensen gedragen zich vaak naar hoe ze worden behandeld. Laten we om te beginnen uitgaan van mogelijkheden. Daarbij speelt karakter een rol. Iemand die van nature niet erg flexibel is zal dat op oudere leeftijd ook niet zijn. Ten onrechte krijgt de leeftijd dan de schuld. Aan blijven spreken op dit gedrag is de remedie. Natuurlijk valt het niet mee voor ouderen in fysiek zware beroepen te blijven functioneren.
Werkgevers, vakbonden en politiek hebben op dit gebied onvoldoende geanticipeerd. Ook medewerkers zelf zijn niet altijd bewust met hun eigen inzetbaarheid omgesprongen. In de jaren '80 was de toekomstige vergrijzing al onderwerp van gesprek. Daar bleef het dan ook ongeveer bij. Afschaffen van diverse regelingen voor vervroegd uittreden en de verhoging van de pensioengerechtigde leeftijd hebben het er niet makkelijker op gemaakt.
Uitgaan van mogelijkheden.
Oplossing van dit probleem vraagt creativiteit. `Job carving` (herverdeling van taken die onder een functie vallen onder meerdere personen op basis van functionele mogelijkheden) is daar een voorbeeld van. Niet makkelijk, niet onmogelijk. Ook zijn er diverse praktische hulpmiddelen om de medewerker te ondersteunen. Voor de toekomst is er meer aandacht voor duurzame inzetbaarheid, zodat we er voor de huidige generatie op tijd bij zijn. Ik hoop overigens dat in alle gevallen over leeftijdsfasebewust beleid wordt gesproken en niet meer over ouderenbeleid. Het blijkt bijvoorbeeld dat jonge vrouwen die de combinatie werk en kinderen hebben te managen vaak een hoger verzuim hebben dan de oude(re) medewerker. Als een oudere medewerker ziek wordt is het vaker langduriger dan bij een jonge(re) medewerker. Maar ze verzuimen zelden meerdere keren per jaar. Hebben de privé situatie vaak stabiel en bijvoorbeeld in combinatie met wat minder werken om leuke dingen te doen, hobby of bijvoorbeeld op de kleinkinderen passen, kunnen ze nog lang waardevol zijn. Win-win voor medewerker en organisatie.
Afgeschreven.
Ooit nam ik een team over waar een medewerkster nog 3 jaar te gaan had voor haar pensioen. Mijn voorganger hield geen functioneringsgesprekken met haar. Ze hoefde niet naar trainingen etc. Daarbij had ze een liftfobie. Ik deelde haar mee dat ik haar hetzelfde zou behandelen als haar jongere collega's. In 1e instantie was ze beledigd. De haar toebedeelde behandeling koesterde ze als een cadeau. Ze wist niet dat mijn voorganger haar deze behandeling had gegeven omdat hij geen zin had "om zo'n oud mens nog te veranderen." Ik hield voet bij stuk. Na een tijdje kwam ze bij mij en zei: "Eigenlijk heeft jouw voorganger mij gewoon afgeschreven hé? Dat zie ik nu pas." Ik negeerde die opmerking en zei dat ik blij was dat ze de komende 3 jaar nog volledig inzetbaar was. En dat ze ook nog binnen afzienbare tijd met de lift zou gaan. Ook daar hield ik voet bij stuk, maar met geduld. We gingen naar de lift. Nog eens. En nog eens. Tot ze op een dag met mij instapte. Dat herhaalden we. Toen kwam de dag dat ze het aan durfde om 1 etage alleen te gaan. Zodra de liftdeuren waren gesloten snelde ik naar de etage waar ze aan zou komen om haar daar triomfantelijk uit te zien stappen. Op de dag van haar pensionering had ze nog 3 jaar met veel plezier en volledige inzet gewerkt. Niks kruisjes zetten op de kalender tot de dag van vertrek eindelijk aangebroken was. Die dag zag iedereen haar met lede ogen vertrekken. Een geliefde, waardevolle collega. Helaas heeft ze niet lang van haar pensioen kunnen genieten. Gelukkig was zij niet 1 van de mensen die zich de laatste werkende jaren met tegenzin naar het werk heeft begeven. Dat idee gaf mij wat troost bij het feit dat ze zo kort had genoten van haar pensionering.
Doe jij ook nog mee?
Moraal van dit verhaal. Wacht niet tot je pensioen met genieten, maak je werk de laatste jaren samen met je leidinggevende duurzaam. Wees daar zelf ook actief in met mogelijkheden die je daarin ziet. Iedereen die mee mag doen wil meestal ook nog meedoen en iedereen die mee mag doen wil meestal ook nog meedoen. In woord en daad. Ben je werknemer, maak dit onderwerp bespreekbaar met je leidinggevende. Ben je leidinggevende, bespreek dit onderwerp met je medewerker(s). Samen aan duurzame inzetbaarheid werken in gezamenlijkheid en in elke leeftijdsfase.
Dus kom maar op met die Young talent programma's, ook voor 50 plus zou ik zeggen!
Wil je weten wat wij voor jou kunnen betekenen? Neem vrijblijvend contact met ons op via de contactpagina.
Wij verzoeken u vriendelijk om in het contactfomulier te vermelden naar welke dienst uw belangstelling uit gaat, zodat wij zo gericht mogelijk kunnen reageren.
Individueel zijn we een druppel,
samen zijn we een oceaan.